5 problemen in huis opgelost met goede isolatie

5 problemen in huis opgelost met goede isolatie

Engie Electrabel Expert
Engie Electrabel Expert
september
september

Je woning goed isoleren is de beste garantie om tot 30% op je energiefactuur te besparen. Maar een goede isolatie biedt beslist nog andere voordelen. Zoals het vermijden van diverse problemen in en om je woning……

1. Een daling van de verkoopprijs of huuropbrengsten van je woning

valeur.jpg

Wie tegenwoordig vastgoed wil verkopen of verhuren dient aan de kandidaat-koper of -huurder de energiescore ervan te bezorgen. En die is steeds meer bepalend voor de verkoopprijs en het huurbedrag. 

Een goede isolatie garandeert bijgevolg dat je je woning voor een hoger bedrag verkoopt of verhuurt. De reden is eenvoudig: hoe hoger de energiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC) van je vastgoed, hoe minder energie de toekomstige eigenaars/huurders zullen verbruiken en hoe lager hun factuur. 

Van alle mogelijke maatregelen heeft isoleren de grootste impact op de EPC-score. Die wordt berekend op basis van de gebruikte materialen en de isolatiewaarde van het dak, de muren, de vensters en de deuren.

2. Een invasie van beestjes

Krijg je op je dak regelmatig bezoek van knaagdieren, vogels of ongedierte? Vreten die je isolatie aan? Dan is je isolatie niet optimaal. Om de beestjes een halt toe te roepen en je isolatiemateriaal veilig te stellen, breng je metaalgaas aan voor de ventilatieopeningen. Een beschermlaag tussen de pannen (of leien) en de isolatie – een zogeheten onderdak – is ook een goed idee. Een onderdak kan van harde of soepele materialen zijn gemaakt.

Ook de keuze van het isolatiemateriaal is heel belangrijk om grote of kleine dieren op afstand te houden. Isolatie op basis van hennep of cellenglas is daarvoor van nature heel geschikt. Er bestaan ook insecten- en ongediertewerende schuimproducten om openingen te vullen, af te sluiten en te isoleren.

3. Een woning die in vlammen opgaat

Weinig mensen weten dat een goede isolatie ook beschermt tegen brand. Dichtingen en tochtwerende afsluitingen ,die door de warmte opzwellen, en brandwerende panelen verhinderen dat de vlammen zich verspreiden en beschermen tegen hoog oplopende temperaturen.

Geef dus de voorkeur aan onbrandbare materialen. Steenwol is een goed voorbeeld, want het produceert vrijwel geen rook, laat geen toxische gassen ontsnappen en smelt pas bij zeer hoge temperaturen. Synthetische isolatiematerialen scoren op deze punten minder goed!

4. Vochtplekken in huis

Als het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur te hoog is, slaat vocht dat van buiten komt neer in de vorm van condensatie. Hoe hou je het vocht buiten? Er zijn twee mogelijkheden:

> ofwel isoleer je de muren aan de buitenzijde. Er bestaan vochtwerende producten die je op de baksteen aanbrengt. Je kan ook een isolatielaag installeren en afwerken met een pleisterlaag (crépi). Het vocht kan dan niet in de muur dringen.

> ofwel isoleer je de spouw door ze op te vullen met isolatie. Het vocht kan dan niet naar binnen doorslaan.

Condensatieplekken in huis zijn trouwens vooral een teken van onvoldoende ventilatie. Open regelmatig je ramen of laat een mechanisch ventilatiesysteem installeren.

5. Buren- of straatlawaai

silence.jpg

Vooral in een rijhuis of appartement klagen de bewoners gemakkelijk over storende geluiden of echte lawaaihinder. Dit betekent dat de geluidsisolatie onvoldoende is.

Als je het dak, de muren, de vensters en de rolluikkasten van je woning goed isoleert, hou je veel ongewenste geluiden buiten. Welke materialen lenen zich daarvoor? Vooral steenwol, glaswol, geëxpandeerde kurk, … 

Ga je nieuwe muren optrekken, bijvoorbeeld om je woning te vergroten? Gebruik dan zware materialen, omdat ze minder gemakkelijk geluidsgolven doorgeven. Vermijd houten structuren: die zorgen wel voor een perfecte thermische isolatie, maar isoleren akoestisch veel minder. 

Weet je niet of je woning goed geïsoleerd is? Deze 6 factoren helpen je om het antwoord te vinden. Wil je het oordeel van een expert? Vraag dan gratis en zonder enige verbintenis het bezoek van een isolatie-expert aan.

En als je alles wil weten over het isoleren van je woning, dan download je hier onze uitgebreide en handige gids.

 Photos : iStok