Het “serrehuis”: ecologisch huis bij uitstek

Het “serrehuis”: ecologisch huis bij uitstek

Engie Electrabel Expert
Engie Electrabel Expert
september
september

In de buurt van Stockholm werd rond 4 houten huizen een serre gebouwd. Dwaas? Zeker niet! Wel revolutionair. Wat dacht je van 3 tot 4 keer minder verwarmingskosten? En dat is niet het enige voordeel...

Terwijl wij nog volop passief bouwen, zet de energieomschakeling de Zweden aan tot de bouw van een actief huis. Een houten huis met glas van 4 mm dik rond: een serrehuis!

Energievoorzienend

Het concept is niet nieuw. Het ontstond in de jaren 80 bij Bengt Warne, een Zweeds architect gespecialiseerd in ecologie. Helaas was zijn idee in die tijd nog te revolutionair en te duur. Vandaag blijkt het wel mogelijk: Stockholm telt al vier serrehuizen of “naturhus”.

Actieve huizen? Jazeker, de glazen laag werkt als katalysator. Wanneer de zonne-energie binnendringt in de serre, warmt de lucht snel op. Zelfs wanneer de temperatuur buiten onder 0 daalt, is het in de serre 15 tot 20 °C dankzij enkele zonnestralen. En als de zon verdwijnt? Dan vervaagt het temperatuurverschil snel. Oplossing? Energie opslaan. Hoe? Daar werken de eigenaars nog aan. Maar voorlopig wordt er vloeibaar zout gebruikt.

Toch winnen de eigenaars dankzij hun serrehuis drie tot vier maanden aan verwarming per jaar. Vanaf maart volstaat immers de warmte van de zon om een aangename temperatuur te creëren.

Belangrijk detail: het hout wordt nooit blootgesteld aan regen of wind waardoor het nauwelijks bescherming nodig heeft.

Zelfvoorzienend in groenten en fruit

Ander belangrijk voordeel: je kan het hele jaar door groenten en fruit telen. Het wordt er immers nooit te koud.

Famille.jpg

Zo kweekt de familie Sacilotto tomaten, kruiden, uien, aardappelen, komkommers en vijgen in huis. De wijnstokken verspreiden zich over de glazen gevel. In een doorsnee Zweedse tuin zou dat niet zo vanzelfsprekend zijn. Het gezin heeft zelfs een vijvertje met goudvissen aangelegd in hun serrehuis. Volgende doel: het dak omtoveren tot moestuin om - op termijn - zelfvoorzienend te worden in groenten en fruit.

Het serrehuis is een mooi voorbeeld van actieve ecologie. In plaats van de woning te isoleren, wordt gebruik gemaakt van de omgevingsenergie om de woning te laten opwarmen.

Ontdek zelf hoe het eraan toe gaat in het serrehuis van de familie Sacilotto. Bijna 2 miljoen mensen hebben het filmpje van dit ongewone concept al bekeken.

Bron: Reporterre; foto’s en video’s: K. Dirksen